Kombucha is een gefermenteerd drankje dat gemaakt is van thee, suiker en een levende startercultuur. Startercultuur bestaat uit startervloeistof en een SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast), die de fermentatie op gang brengt. De SCOBY bevat een unieke samenstelling van bacteriën en gisten die de suikers in de zoete thee omzetten in natuurlijke zuren en aroma's. Dit geeft kombucha zijn unieke zoetzure smaak. 

Wanneer kombucha drinken?

Kombucha kan op ieder moment van de dag gedronken worden. De meeste mensen drinken het overdag als verfrissend drankje, bij de lunch, als dorstlesser op het strand of op jouw favoriete terras. Daarnaast kun je kombucha gebruiken als mixer en kun je het verwerken in een cocktail of een mocktail?

Waar komt kombucha vandaan? 

Kombucha is niets nieuws en wordt al eeuwen gedronken. De drank werd voor het eerst gedocumenteerd in China, in 221 BC ten tijde van de Tsin Dynastie, waar het bekend stond als ‘onsterflijkheidsthee´. Veel later is kombucha naar het Westen gebracht door niemand minder dan Genghis Khan en zijn krijgers. Het zurige drankje zou zorgen voor immuniteit en kracht. In Oost-Europa wordt kombucha ‘Tea Kvass’ genoemd. Uit het Japans vertaald betekent kombucha letterlijk 'zeewier thee', echter heeft zeewier niets te maken met kombucha. Waar de naam precies van afgeleid is, is onbekend. Wel weten we dat door oorlogen en handelsroutes de drank zijn weg heeft gevonden naar de rest van Europa en Amerika. In de jaren zestig werd kombucha veel gedronken door hippie gemeenschappen omdat de kombucha cultuur vaak gedeeld werd met vrienden en familie. Hierom kreeg kombucha de naam 'hippie thee'. In 1995, werd het eerste commerciële kombucha merk opgezet in Amerika. Vanaf dat moment zijn er vele kombucha producenten bijgekomen en is kombucha enorm in populariteit gegroeid.

Hoe drink je kombucha?

Meestal wordt kombucha puur gedronken, of in een glas met ijsblokjes. Kombucha leent zich als een heerlijk alternatief voor alcohol, frisdrank of koffie. Om jouw kombucha een feestelijke touch te geven kun je diverse garnering toevoegen aan het glas:
  • Citrusvrucht
  • Verse gember
  • Verse munt
  • Rood fruit en bessen
  • Granaatappel
  • Passievrucht

Kortom, hoe je kombucha wilt drinken ligt helemaal aan jou! Ben je toch benieuwd naar kombucha met een smaakje? YAYA Kombucha biedt kombucha aan in meerdere smaken en deze vind je terug in onze shop.

Hoe werkt het fermenteren van kombucha?

Het maken van kombucha begint bij het zetten van een zoete thee. Hier wordt vervolgens de SCOBY en startvloeistof (zure kombucha) aan toegevoegd. Dan ontstaat de perfecte samenstelling van bacteriën en gisten om de thee te fermenteren tot kombucha.

Deze bacterie- en gistcultuur zet tijdens de fermentatie de suikers om in natuurlijke zuren en aroma´s. De fermentatie kan 10-14 dagen duren en vindt plaats bij kamertemperatuur. Tijdens het fermenteren wordt de thee zuur en ontstaat er een beetje prik.

Deze bacterie- en gistcultuur zet tijdens de fermentatie de suikers om in natuurlijke zuren en aroma´s. De fermentatie kan 10-14 dagen duren en vindt plaats bij kamertemperatuur. Tijdens het fermenteren wordt de thee zuur en ontstaat er een beetje prik.

Waar smaakt de kombucha naar?

Waar kombucha naar smaakt hangt af welke kombucha je drinkt. Over het algemeen heeft kombucha een frisse, zoetzure smaak met een appelig aroma en het bevat vaak een beetje prik. Daarom wordt de smaak over het algemeen vergeleken met appelcider. 

YAYA Kombucha biedt momenteel deze smaken aan:  

Zelf kun je ook smaak toevoegen. Je kunt bijvoorbeeld fruit, kruiden of andere drankjes toevoegen om in smaken te variëren. Wil je meer weten over wat kombucha met je lichaam doet en wat de gezondheidsvoordelen zijn? Lees meer op onze website. Bestel kombucha eenvoudig en snel in onze shop en geniet binnen no-time van dit heerlijke drankje!