YAYA Kombucha in de wereld van de wetenschap

Na zes maanden labwerk ben ik blij dat ik eindelijk de resultaten van mijn onderzoek met u kan delen! Tijdens mijn stage heb ik de probiotische potentie van de authentiek gebrouwen kombucha bij YAYA Kombucha onderzocht. Door deze authentieke Brouwen methoden leven de micro-organismen die de thee tot deze funky smakende kombucha fermenteren nog steeds in de fles. Er wordt gespeculeerd dat deze levende insecten goed zouden zijn voor de gezondheid van de darmen. Het wetenschappelijk onderzoek naar dit onderwerp is echter schaars. Daarom heb ik besloten om dit onderwerp nader te onderzoeken door de gastro-intestinale overleving van de levende bacterie in de kombucha te testen. Als deze bacteriën je maagzuur, enzymen en gal onderweg zouden overleven, zou dat kunnen duiden op een mogelijk positief effect op je darmgezondheid. Ik heb al eerder uitgelegd hoe dit hier werkt.

Allereerst heb ik de microbiologische samenstelling van de kombucha geanalyseerd om een duidelijker beeld te krijgen van welke bacteriën en gist in de drank aanwezig zijn. Het bleek dat de kombucha die door YAYA Kombucha wordt geproduceerd voornamelijk bestaat uit azijnzuurbacteriën, die vaak worden aangetroffen in de productie van azijn. Ze zijn echter ook typisch voor kombucha. Tijdens de eerste dagen van het fermentatieproces zetten deze bacteriën de in de thee aanwezige suiker om in azijnzuur, smaken en aroma's onder de aanwezigheid van zuurstof. Opmerkelijk is dat de melkzuurbacterie Oenococcus oeni in de kombucha werd gedetecteerd. Deze bacterie speelt een belangrijke rol in het proces van de wijnfermentatie, waarbij hij zuren afbreekt om de wijn minder wrang te maken. Bovendien behoorde de dominante gistsoort in de drank tot de Dekkera (Brettanomyces) Bruxellensis, die ook bekend staat om zijn belangrijke rol tijdens de gisting in de wildgeregistreerde Belgische lambikbieren. Deze gist zorgt voor het typische zogenaamde 'paardenaroma' dat de premium lambiekbieren onderscheidt van de doorsnee bieren.

Met een duidelijk beeld van de microbiologische samenstelling wilde ik meer weten over hun vermogen om de spijsvertering te overleven. Om dit te testen werd een laboratoriummodel van het maagdarmkanaal gebruikt, TIM-1 (TNO in vitro model van het maagdarmkanaal), dat de maag en de dunne darm simuleert. Met een laboratoriummodel van de spijsvertering kan de overlevingskans van de bacteriën tijdens de spijsvertering worden geanalyseerd. De resultaten gaven aan dat de geselecteerde bacteriën in staat waren om het bovenste deel van de spijsvertering te overleven. Wanneer men dit vergelijkt met de bacteriële isolaten had de kombuchacultuur een verbeterde overlevingskans. Dit betekent dat de symbiotische cultuur van bacteriën en gist elkaar ondersteunen in hun overleving door vertering. Deze overlevingspercentages varieerden van 25 tot 75%, afhankelijk van het type bacterie, van de totale ingenomen bacterie in de kombucha. Dit is veel in vergelijking met de overlevingskans van bacteriën in je yoghurt (0,01%).

Dit onderzoek was de eerste studie waarbij een analyse werd gemaakt van de gastro-intestinale overleving van de bacterie in kombucha. Met de kennis en inzichten die tijdens dit onderzoek zijn verzameld, hebben we al wat meer van het probiotische potentieel van deze interessante drank ontrafeld. Toch zullen er nog veel meer studies nodig zijn om te bepalen hoe deze bacteriën de darmmicrobiota beïnvloeden en of ze daadwerkelijk bijdragen aan de gezondheid. Ik hoop dat deze studie andere studenten en/of deskundigen zal motiveren om de mysteries achter deze fascinerende levende drank te ontrafelen, waardoor de kombucha nog beter tot zijn recht komt!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *