Introductie van YAYA Kombucha in de wereld van de wetenschap

Dat klopt, de komende zes maanden zal ik YAYA Kombucha introduceren in de wereld van de wetenschap. Als nieuwe stagiair zal ik onderzoek doen naar de probiotische potentie van YAYA Kombucha op Greenport Campus Venlo. Ik ben Tessa van der Geld, masterstudent Health Food Innovation Management aan de Universiteit Maastricht. Uit persoonlijke interesse wilde ik meer te weten komen over de probiotische potentie van natuurlijk gefermenteerde dranken. Ik had al ervaring met Brouwen water kefir en ervaarde een aantal interessante gezondheidseffecten na het drinken van gefermenteerde soda's. Hoewel het internet vol zit met opvattingen en misvattingen over het gezondheidseffect van natuurlijk gefermenteerde dranken, is er zeer weinig wetenschappelijke informatie beschikbaar om deze veronderstellingen te bevestigen. Met de drang om te verduidelijken en vertrouwd te zijn met YAYA kombucha, heb ik besloten om contact op te nemen met het bedrijf. En nou, hier ben ik dan!

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) definieert probiotica als "levende micro-organismen die, wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden toegediend, een gezondheidsvoordeel opleveren voor de gastheer". . In principe neem je door het nemen van probiotica levende 'goede bacteriën' op om het thuisteam in je darm te ondersteunen en je te beschermen tegen ziekteverwekkers, ook wel de 'slechteriken' genoemd. Momenteel is probiotica een hot topic in de onderzoekswereld. Elke week worden er nieuwe onderzoeken gepubliceerd op dit gebied en het belang van darmgezondheid wordt tegenwoordig steeds meer erkend.

Een van de bekendste voorbeelden van een probioticum is Yakult. Je kent de reclame van Yakult misschien wel als de drank die meer dan een miljard levende 'goede bacteriën' bevat. Deze krankzinnige hoge hoeveelheid is nodig omdat deze probiotische bacteriën obstakels zoals maagzuur en enzymen moeten overleven om te kunnen schitteren in je darm.

Terwijl Yakult echter toegevoegde probiotische bacteriën bevat, zijn er ook natuurlijk voorkomende probiotica zoals yoghurt en zuurkool. Er zijn veel wetenschappelijke studies naar geïsoleerde probioticastammen, maar er is nog steeds heel weinig bekend over de probiotica die van nature in voedsel voorkomen. Omdat deze bacteriën in een symbiotische cultuur leven, wat betekent dat ze in een geharmoniseerde samenleving leven om elkaar te ondersteunen, waren de bestaande onderzoekstechnieken nog niet in staat om dit te onderzoeken.

Dit brengt ons bij kombucha; een natuurlijk gefermenteerde thee, met daarin een levende kombuchacultuur. Als kombucha volgens het authentieke recept wordt gebrouwen, zoals YAYA Kombucha, wordt de drank niet gepasteuriseerd en zal deze levende bacteriën bevatten. Om het probiotische potentieel van deze bacteriën te onderzoeken, zal ik gebruik maken van nieuw ontwikkelde technieken. Een van deze technieken is de TIM-1 (TNO Gastro-Intestinale Model). Dit laboratoriummodel vertegenwoordigt het maagdarmkanaal van de maag tot de dunne darm. TIM maakt het mogelijk om te analyseren welke bacteriën je spijsverteringskanaal zullen overleven. Het overleven van alle obstakels van je spijsverteringskanaal impliceert dat de bacterie speciale krachten kan hebben, en dus probiotisch kan zijn. Als we weten welke bacteriën in de kombucha overleven, kunnen we deze bacteriën verder analyseren om te zien hoe ze gunstig voor je kunnen zijn, waardoor YAYA Kombucha naar een hoger niveau kan worden gebracht.

Benieuwd naar de voortgang en resultaten van mijn onderzoek? Blijf dan kijken!


1) Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Richtlijnen voor de evaluatie van probiotica in voedsel. Verslag van een gezamenlijke FAO/WHO-werkgroep voor het opstellen van richtsnoeren voor de evaluatie van probiotica in voedsel. 2002

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *