yaya kombucha-achtergrondafbeelding yaya kombucha-achtergrondafbeelding

Onze Brouwerij

Vanaf Amsterdam Centraal Station (of station Sloterdijk) fiets je binnen 10 minuten langs het IJ naar de YAYA Kombucha brouwerij. Als lokale producent bevindt de YAYA Kombucha brouwerij (500m2) zich in het hart van de stad. Hier worden niet alleen lekkere drankjes gemaakt, maar staan we ook open voor mensen die nieuwsgierig zijn naar het kombucha fermentatieproces.

Wie de kans heeft gehad de YAYA Kombucha-brouwerij te bezoeken, herinnert zich vast de funky en uitnodigende entree, versierd met enorme mysterieuze 3D-gebreide polyester "Radiolaria"-lampen (ontworpen door vrienden en ontwerpersduo Bernotat & Co) en de kleine bar met verse smaken op het vat. De lampen zijn geïnspireerd op microscopische organismen. Zijn het bacteriën? Zijn het gistcellen?

Helaas hebben we alle tours, proeverijen en workshops voor 2 jaar moeten annuleren vanwege de pandemie. Ondertussen is onze focus de afgelopen jaren verschoven naar product- en smaakontwikkeling (Afrekenen onze Hi-Five Ice Tea en limited edition kombucha's!). Hierdoor, en door onze beperkte tijd en middelen, hebben we besloten om in 2023 geen nieuw programma van rondleidingen, proeverijen en workshops aan te bieden.

yaya kombucha-achtergrondbeeld

De YAYA Kombucha brouwerij is een unieke productielocatie. Aangezien de kombucha industrie relatief jong is bestaat er geen standaard brouwapparatuur. Je zult zien dat zelfs in de VS, waar kombucha mainstream is, de brouwers zeer verschillende fermentatiemethodes en -technieken gebruiken.

Samen met een ex-Heineken lasser hebben wij een grote thee brouwinstallatie ontworpen voor onze kombucha. Van deze installatie bestaat er maar één op de wereld. Hiermee brouwen we per dag 3.000 liter zoete thee die we vervolgens mengen met onze huiscultuur van bacteriën en gisten om de fermentatie te starten.

yaya kombucha-achtergrondbeeld

Bij YAYA Kombucha wordt de zoete thee gefermenteerd in grote vaten in een temperatuurgecontroleerde omgeving. De fermentatieruimte ziet eruit als een enorm grote garderobekast met schuifdeuren. Het geeft je een beetje een Alice in Wonderland gevoel. Na ongeveer 5 weken fermenteren, met behulp van een SCOBY, is de zoete thee veranderd in kombucha. Vervolgens wordt deze gemengd met verse ingrediënten zoals gembersap en hop om de verschillende kombucha smaken te creëren.

Wanneer dit proces is voltooid, wordt de kombucha afgevuld met behulp van een automatische afvulmachine. Als laatste stap wordt het product verpakt in dozen en is het klaar om verstuurd te worden naar cafés, restaurants en winkels, of binnen 24 uur bezorgd bij jouw thuis.

Bekijk onze producten
yaya kombucha-achtergrondbeeld