Met onze kombucha starter kun je vanuit jouw keuken kombucha maken! Zelf kombucha maken is dan ook nog nooit zo makkelijk geweest. Wij doen het elke dag in onze brouwerij en delen graag onze ervaringen met jou. Daarom hebben we een kombucha starter set voor je samengesteld. Deze set bevat:

  • 100 ml vloeibare kombucha starter
  • Een gecertificeerde biologische SCOBY
  • Een gedetailleerde Engelse en Nederlandse handleiding over het brouwen van een basis kombucha

Wil jij zelf thuis kombucha maken? Dan bevat dit pakket voldoende kombucha-starter om thuis 1 liter kombucha te maken. Wil jij meer kombucha maken? Dan kun jij met je zelfgebrouwen kombucha opnieuw starten en een grotere hoeveelheid maken.

Kombucha maken kun je heel makkelijk zelf doen. Volg de volgende paar stappen bij het maken van kombucha:

  1. Kombucha maken begint met het zetten van sterke, zoete thee.
  2. Aan de thee voeg je een SCOBY en startervloeistof (zure kombucha) toe. Hierdoor ontstaat de perfecte samenstelling van gisten en bacteriën..
  3. Tijdens het fermenteren zetten de gist- en bacteriecultuur met zich met behulp van suikers om in zuren en aroma’s.
  4. Laat de fermentatie 10-20 dagen staan op kamertemperatuur.

Na ongeveer twee weken is de kombucha klaar.

Hoe kan kombucha fermenteren?

De fermentatie van kombucha begint zodra de kombuchacultuur in contact komt met zoete thee op kamertemperatuur. Een kombuchacultuur bevat levende bacteriën en gisten. De bacteriën zijn voornamelijk azijnzuurbacteriën en ook, maar in mindere mate, melkzuurbacteriën. De gisten zijn wilde gisten.

De kombuchacultuur gebruikt de suikers in de thee die worden omgezet in zuur (azijnzuur, glucuron en melkzuur), aroma's, koolzuur, cellulosehoudend materiaal (SCOBY) en een kleine hoeveelheid alcohol (ongeveer 0,3% of minder).

Wanneer je zelf kombucha maakt is het belangrijk dat je de kombucha op kamertemperatuur 10 tot 20 dagen laat fermenteren. Tijdens de fermentatie kunnen er kleine belletjes koolzuur ontstaan. Daarnaast zal de SCOBY zich aan het oppervlak van de drank beginnen te vormen. Het maken van kombucha gebeurt in een glazen vaas of een voedselveilige verpakking.

De kombucha cultuur is aeroob, dat betekent dat bacteriën en gisten zuurstof nodig hebben om te fermenteren. Het is daarom belangrijk de fermentatievaas nooit af te sluiten met een deksel, maar met een kaasdoek. Zo kan er voldoende zuurstof in om goed te fermenteren. De fermentatie verloopt het beste in een zure omgeving en bij kamertemperatuur (ongeveer 25-30 graden). De fermentatie duurt ongeveer twee weken waarna de zuurtegraad van de kombucha tussen de 3,5 en 2,5 pH komt te liggen.