Rabarber: de smaak van de Nederlandse zomer.

Nu verkrijgbaar: de 2022 versie van Rhubarb gemaakt met lokaal geteelde rabarber! 

transparant

Proef het nu!

Onze (andere) zomer seizoenssmaak is terug! Deze versie is mogelijk gemaakt door Peter uit de Hoeksche Waard, dat vlak onder Rotterdam ligt. De rabarber die hier wordt geteeld heet 'Frambozenrood' en is niet alleen tangy, maar ook veel fruitiger en zoeter dan het ras dat we gebruikten voor de limited edition #5 in 2021. De frambozensmaak maakt deze editie zo bijzonder en is gemakkelijk te herkennen.

Het ras Frambozenrood is dieprood van kleur en heeft een mooi kleurverloop van rood naar roze en groen. Elke stengel is uniek en prachtig alleen al om naar te kijken. Wij hebben enkele van de mooiste planten op Peters veld voor je gefotografeerd.

De oogst vindt plaats tussen april en juni (de langste dag van het jaar betekent het einde van het oogstseizoen). Aan elke plant worden ongeveer 5 stengels over gelaten, zodat de plant weer op kracht kan komen voor het volgende jaar.

De stengels worden vervolgens tot sap geperst, ingevroren en bewaard tot de productiedag. Na het ontdooien van het rabarbersap voegen we het volgens recept toe en maken we het tot een eindproduct: YAYA Kombucha Rhubarb.

rabarber

rabarber dichtbij

Toen we Peter in juni in de Hoeksche Waard bezochten, legde hij uit hoe hij twee jaar eerder was begonnen met het telen van rabarber en dat hij verrast is over de goede resultaten tot nu toe. Zijn bedrijf is biologisch-dynamisch, wat betekent dat er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en zijn grootste uitdaging is gras en wilde kamille, wat graag tussen de paden en planten groeit. 🌼 Ps - We hebben genoeg geplukt voor de thee thuis :-)

"We moeten het onkruid en de kamille elke dag plukken, anders nemen ze de hele boerderij over" - lacht Peter. 

Peter vertelde ons ook over de ups en downs van biologische landbouw bedrijven. Biologische Frambozenrood rabarber geeft vaak een lagere (productie) opbrengst maar de smaak is veel beter, legt hij uit. En, daar zijn we het mee eens!

De stengel is stevig en kan vrij dik worden en wordt stuk voor stuk met de hand afgebroken en geoogst. Dus inderdaad, op de knieën en aan de slag! 

Charlotte: "We kennen allemaal de rabarbercompote en -taarten en -jam van vroeger, maar je kunt er zoveel meer mee doen. Deze biologische rabarber is een perfecte smaakmaker in een verfrissend drankje."

Proost op een mooie Nederlandse zomer! 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *